Nem mindig pamut, ami annak látszik

Nem mindig pamut, ami annak látszik

A pamutból készült ruhanemű viselete máig az egyik legkényelmesebb, legüdítőbb viselet. A nedvességet jól szívja, könnyen mosható, tisztítható. Sokan kifejezetten egészségügyi okból keresik, gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A vásárlók döntő többsége nem kizárólag márkaboltokban és ruházati áruházakban, hanem hipermarketben, kínai üzletben, kisebb butikokban és piacon is vásárol. Ki-ki igénye, ízlése, pénztárcája szerint. Nincsen ez másként a babzsák fotelek esetében sem.

A pamutból készült ruhanemű viselete máig az egyik legkényelmesebb, legüdítőbb viselet. A nedvességet jól szívja, könnyen mosható, tisztítható. Sokan kifejezetten egészségügyi okból keresik, gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A vásárlók döntő többsége nem kizárólag márkaboltokban és ruházati áruházakban, hanem hipermarketben, kínai üzletben, kisebb butikokban és piacon is vásárol. Ki-ki igénye, ízlése, pénztárcája szerint. Nincsen ez másként a babzsák fotelek esetében sem.

Lesújtó vizsgálati eredmények
A fogyasztóvédelmi vizsgálatok kiábrándítók: minden harmadik 100 % pamutnak jelzett ruhanemű teljesen, vagy legalább részben szintetikus!


A FÉBÉSZ és a Teszt Plussz Online a múlt hónapban húsz, 100% pamutnak jelölt ruházati termékeket vásárolt, a fent említett helyeken. A kiválasztott 20 mintát akkreditált laboratóriumban vizsgáltatták be, hogy kiderüljön, a termékek tényleges pamuttartalma azonos-e a gyártó/forgalmazó által feltüntetett értékkel.
A vizsgálat eredménye szerint, húszból hét termék mért pamuttartalma nem egyezett meg a címkén jelzettel, vagyis mintegy minden harmadik, 100% pamutként vásárolt termék részben vagy teljes mértékben szintetikus nyersanyagból készült!

 

A rossz hír
A rossz hír, "hogy ezt a tényt, csak laboratóriumi vizsgálatok során lehet teljes bizonyossággal megállapítani" - mondta Gippert Bea, a vizsgálatot végző online lap főszerkesztője, a csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Még egy szakember sem tud minden esetben pusztán a ruha tapintásából következtetéseket levonni a termék tényleges összetételére vonatkozóan, főként korszerű, modern nyersanyagok esetében. Persze durva esetben, a tisztán műszálas termék gyanút kelthet a laikusban is.
Ezért azt vagy mikroszkopikus vizsgálattal, vagy pedig kénsavban történő áztatással lehet tesztelni. A kénsav a pamutot oldja, míg a műszálat nem.

 

Van a vizsgálatnak egy egyszerű, bár nem éppen üzletben javallott módja. Ha az anyagból kihúzott szálat meggyújtjuk, a pamutszál a papírhoz hasonlóan ég, a gyapjúnak jellegzetes szaga van, a szintetikus szálak olvadnak, és a végén göb képződik. (Ha próbáltad már valaha a régi cipőfűző végét ily módon eldolgozni, akkor tudod mi a jelenség.)

 

Miután a fenti módszerek egyike sem alkalmas arra, hogy az üzletben vagy a webáruházban bevessük a teljes bizonyosság érdekében, így a vásárlás során a termékcímkén vagy a site-on feltüntetett összetételre hagyatkozhatunk csupán.

 

 

KUPON + 11 dolog, amit tudnod kell babzsákfotel vásárlás előtt! - HuppanjBele.hu

 

 

Márkabolt: ok
A Gazdasági Versenyhivatal által támogatott vizsgálat következtetése, hogy a hipermarketek, a ruházati áruházak és a márkaboltok megbízható jelölésű és nyersanyag-összetételű termékeket kínálnak, ezzel szemben piacokon, távol-keleti áruházakban vagy kisebb üzletekben, butikokban igen nagy arányban találkozhat a vásárló megtévesztő jelölésű, illetve a jelölttől eltérő, valótlan összetételű ruházati termékekkel.
A vizsgált húsz termékből a hét, kifogásolt összetételű ruhanemű ázsiai áruházból, piacról és kisebb ruhaüzletből származott.

 

A laboratóriumi vizsgálatot végző Innovatext Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet Zrt. Kémiai és Mérnökszolgálati osztályának vezetője hangsúlyozta, hogy tapasztalataik szerint a márkaboltok, a nemzetközi ruházati bolthálózatok, az áruházláncok korrekt jelölésű, megbízható nyersanyag-összetételű termékeket forgalmaznak, amire garancia az általuk alkalmazott minőségi kontroll. Folyamatosan ellenőrzik a beszállítók termékeinek minőségét, így a nyersanyag-összetételt is, de a vizsgálatok a szakítószilárdságra, a színtartósságra, és valamennyi lényeges mennyiségi és minőségi jellemzőre kiterjednek. A márkás termékek forgalmazói és a nagy kereskedelmi áruházláncok nem engedhetnek meg olyan hibát, hogy adott esetben pamutként hozzanak forgalomba szintetikus összetételű terméket.

 

Egyes előítéletekkel szemben tudnunk kell, az adott termékek minősége és a korrekt nyersanyag-összetétel alapvetően nem a származási ország függvénye, hiszen még a világmárkák is részben a Távol-Keletről szerzik be az alapanyagokat, és sok esetben maga az előállítás is ott történik. A végtermék minőségét az alapanyagokkal és a gyártással szemben támasztott követelmények határozzák meg: kínai terméket vásárolhatunk piacon és márkaboltban is, a minőség viszont nagyságrenddel különbözhet.

 

Persze nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy márkaboltokból vásároljon, akik a piacot, vagy a kínai üzleteket részesítik előnyben, nem elsősorban minőséget, sokkal inkább olcsóbb árakat remélnek. Az, hogy hosszabb távon az esetek túlnyomó többségében többet költenek így ugyanarra, már más kérdés.

 

A jó hír
A pamut termékeket mindenekelőtt az egészségtudatos vásárlók keresik, illetve a szülők vásárolnak a gyermekeiknek. Akiknek fontos a természet védelme, szépségének megőrzése.

 

Jó hír, hogy egyértelműen kialakulóban van itthon is az a fajta környezettudatosság és vásárlási kultúra, ami például Németországban vagy Svájcban már hosszú évek óta jellemző, bár még nálunk csak gyerekcipőben jár.

 

Egyre többen figyelnek arra is, hogy hazai termékeket vásároljanak. Ezzel nem csak a hazai gazdaságot élénkítik, hanem a környezetre is kevesebb terhet rónak.

 

 

Csak megbízható helyről
Vagyis egy megbízható üzlet, egy valóban korrekt, biztonságos webáruház a legjobb garancia arra, hogy valóban minőségi terméket és kiszolgálást kaphat a vásárló a pénzéért. Az, hogy az utóbbi még kényelmesebb is - webshopban otthonról, fotelből rendelni - már csak hab a tortán!

 

A Huppanj Bele! Babzsák fotelek:


1) teljes mértékben hazai készítésűek,
2) mindegyike szigorú minőség ellenőrzésen esik át,
3) a Pamut - Trend és Pamut - Retro anyagok pedig valóban 100 % tisztaságú pamut anyagok!
4) 3 szoros garanciával bírnak!

 

Nem azért, mert
A nem megfelelő alapanyag összetétel hibás teljesítésnek minősül, és végső soron a vételár is visszakövetelhető - ismertette a jogi hátteret Dr. Fülöp Zsuzsanna a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője. A hatóság a kis- és közepes vállalkozókat az első hibás minta után csak figyelmeztetheti, a bírság ismétlődéskor szabható ki.

 

Hanem azért, mert;
Nekünk fontos a környezetünk védelme, a következő generáció és a hazai!


Ismerős a piacon vett 100 % pamut zokni esete? A feliratnak elhiszed, bár gyanúsan csillog a celofánon át is… Aztán otthon döbbensz rá, hogy ennyi erővel nylon zacskót is húzhatnál a lábadra!


Téged értek már hasonló meglepetések? Jó, vagy rossz értelemben? Írd meg most, hadd szóljon! 

 

 

 

* * *

 

Bízom benne, hogy kedvet kaptál a babzsák feelinghez!

 

Ezen az oldalon megtalálod a
11 DOLOG, AMIT TUDNOD KELL BABZSÁKFOTEL VÁSÁRLÁS ELŐTT!
című tanulmányt.

Már több mint 4.724 boldog vásárlónknak jelentett komoly segítséget.
Szerintem Neked is tetszeni fog!
Klikk a képre:

KUPON + 11 dolog, amit tudnod kell babzsákfotel vásárlás előtt – HuppanjBele.hu

... és máris a Tiéd lehet a

11 dolog, amit tudnod kell babzsákfotel vásárlás előtt című INGYENES Tanulmány!

és a

10%-os KUPON!

 

> Kérem a Tanulmányt és a Kupont! <

(Klikk a linkre vagy a képre!)

 

 

* * *

 

 

Szólj hozzá

Minden bejegyzés jóváhagyást igényel

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.