A babzsákfotel meglepő története

A babzsákfotel meglepő története

A babzsákfotel születése egy korabeli keleti legendához, vagy három olasz dizájner nevéhez köthető? Avagy babzsák sztorik a mesebeli Indiából és a gesztenyefák árnyékából. Fény derül arra is, miért is olyan különleges, semmihez nem fogható élmény a babzsákfotel kényeztetése. És azt tudod, hogy mi köze a babzsáknak a felfújható házakhoz? Akkor ezt ne hagyd ki.

A babzsákfotel születése egy korabeli keleti legendához, vagy három olasz dizájner nevéhez köthető? Avagy babzsák sztorik a mesebeli Indiából és a gesztenyefák árnyékából. Fény derül arra is, miért is olyan különleges, semmihez nem fogható élmény a babzsákfotel kényeztetése. És azt tudod, hogy mi köze a babzsáknak a felfújható házakhoz? Akkor ezt ne hagyd ki.

 

 

1. Hogyan kényeztette a maharadzsát az ágyasa?

 

 

Ha szívesebben ringatnád magad a klasszikus mesébe a babzsákfotel születése kapcsán, akkor az első történet Neked való:

 

Eszerint a babzsák nem újkeletű találmány. A sztori a régmúlt homályába kalauzol minket.

A keleti legenda szerint, egy indiai maharadzsa állandó hátfájással küzdött, de orvosai nem találtak gyógyírt a számára. Míg nem egy szép napon, egyik ágyasa különleges ajándékkal kedveskedett neki. Nagy zsákot varrt, amit cseresznyemaggal töltött meg. Hamarosan nagy lett a boldogság, hiszen a maharadzsa az új babzsákban szinte újjá született. A panaszai varázsütésre elillantak és fickósabbnak érezte magát mint valaha...   

 

Nem hemzsegnek írásos bizonyítékok, melyek hitelesen alátámasztanák eme babzsák legendát, de minden kétséget kizáróan romantikus történet. 

 

Viszont a babzsák blog nem elégedhet meg ennyivel. Babzsákfotel ügyben következetesek vagyunk. Hát íme, oszlassuk el a ködöt; 

 

 

2. Észak-Olasz gesztenyefák árnyékából a világhírig

 

 

A második történet gyökerei  Észak-Olaszországba nyúlnak vissza. Ahol a gesztenyefalevelekkel telegyömöszölt nagy zsákot, a polisztirol pelletre cserélve, kozmikus babzsák robbanás - Nova Milanese - rázta meg a világot.


Számos hiteles forrás mutat bizonyos Piero Gatti (Turin 1940), Cesare Paolini (Genua 1937-1983) és Franco Teodoro (Turin 1939-2005) nevű egyénekre, mint a babzsákfotel szülőatyjaira.

1965–óta közösen dolgoztak az építészet, az ipari formatervezés, a városi tervezés, a vállalati image és termékfejlesztés területén és grafikai projekteken. 

 

A babzsákfotel tervezői - Franco Teodoro, Cesare Paolini és Piero Gatti (1968)

 

A neves olasz trió 1968-ban tervezte és a Zanotta cég hozta forgalomba a "Sacco" névre hallgató modellt, melyet minden mai babzsákfotel ősének tekinthetünk.

 

A babzsák korabeli adatlapján ez áll:

Anatómiai könnyű-fotel.

Nagyon ellenálló, habosított polisztirol pelletet tartalmaz.

 

Anatómiai, vagyis az emberi testhez illeszkedő.
Könnyű, hiszen a gyerekek is könnyegén elbírnak vele.
Fotel, vagyis kényelmes ülőbútor.

 

Az eredeti babzsákkal díjakat is nyertek

Compasso d'Oro Selection 1970.

Prize BIO 5 Ljubljana 1973.

 

 

KUPON + 11 dolog, amit tudnod kell babzsákfotel vásárlás előtt! - HuppanjBele.hu

 


Felfedi titkát a babzsákfotel szülőatyja 

 

 

 

Piero Gatti egy 1988 júliusában készült interjúban árulja el, miként is született a töretlen népszerűségnek örvendő babzsákfotel.

1967 és 1968 között az ergonómia volt a divat. Ezért társaival egy olyan székről álmodtak, ami flexibilis, amennyire csak lehetséges alkalmazkodik a különféle helyzetekhez, a felhasználók formájához és a környezetéhez.

 

Elkezdtek gondolkodni, melyik lehet az az anyag, amely lehetővé tenné ezt a fajta rugalmasságot.

Mint a friss, puha hó,mikor bele dobjuk magunkat és nyomot hagyunk benne. Vagy valamiféle rugalmas folyadék. 

Ezekben az években volt nagy divat a vízágy, de az nagyon nehéz.

Volt egy másik nagy fellángolás, mikor egy francia csoport felfújható házakat álmodott meg. Ami könnyen mozgatható, leereszthető, majd máshol újra felfújható volt. Ennek hatására a felfújható módszeren is kísérleteztek, de a levegő túl merev, kényelmetlen tartást biztosított.

 

Mi történt a szénakazalban?

 

Próbálták a poliuretán habot is, de az sem jöt be. Majd jött az ötlet, vissza a természethez. A régi öregek szénakazalban heverészve sziesztáztak… Ekkor próbaképpen régi matracokat töltöttek meg gesztenyefa leveleivel.  Ami már egész kényelmesnek bizonyult, de ezek az anyagok bomlásnak indulnak, penészednek ami káros a szervezetünkre.

 

A babzsákfotel története - HuppanjBele.hu

 

Arra gondoltak, hogy valami olyan anyag kellene, mint a kicsi labdák, amik úgy viselkednek, mintha félig folyékonyak lennének. Beszereztek egy csomó ping-pong labdát, amik már elgörögtek egymáson, de túl sok tört össze belőlük, így ez a kísérlet is kudarcba fulladt.

 

Nem volt könnyű dolguk a babzsákfotel atyjainak, de nem hagyták annyiban a dolgot.

 

Heuréka!

 

Aztán ráakadtak az építőiparban hő és hangszigetelésre használt polisztirol granulátumra. Felvágtak egy huzatot, beletöltötték a kis golyókat és láss csodát, tökéletesen működött!

Csináltak róla pár fotót, de nem gondolták, hogy ezt szeretnék az emberek, így maradt az irodában és csak ők hárman használták.

 

A legelső babzsákfotel 1968-ból

 

Majd a karácsonyi ünnepek előtt egy amerikai magazin kért tőlük képeket aktuális munkáikról. Így kerültek a babzsák prototípus képei a magazinba.

Karácsony és újév között kaptak egy hívást, hogy egy nagy amerikai áruház, a Macy's New York-i vezetője látta a magazinban a fotelt és érdekelné. Kellene nekik tízezer darab ebből a modellből… 

 

Rögtön tudták tervezőink, hogy ilyen sansz csak egyszer adódik az ember életében. Mivel az egyetlen darab volt „készleten”, azt is tudták, hogy csak egy ember van, aki segíthet…

 

Hát vettek egy nagy levegőt, majd a telefont és a nagy Zanotta céget tárcsázták. A titkárságon átverekedve magukat Mr. Aurelio Zanotta, az üzlet terveit meghallgatva annyit mondott „Rendben van, gyere és majd meglátjuk.”

Vízkereszt után begyömöszölték a babzsákfotelt a csomagtartóba és elindult világhódító útjára a máig legnépszerűbb ülőbútor. A világ legkényelmesebb helye, a babzsákfotel!

 

Aki fantáziát látott a babzsákfotel ötletében. Aurelio Zanotta 1970.

 

 

Babzsákfotel a világ leghíresebb múzeumaiban

 

 

Tehát méltán nevezhetjük forradalminak a találmányt, hiszen soha azelőtt nem élvezhette az emberiség ezt a körülölelő, könnyed érzést.


Friss, fiatalos, lendületes, pimasz dolog volt ez anno, ami nagy elismerést hozott a máig patinás cégnek.
Olyannyira, hogy a világ számos múzeumában meg lehet csodálni a műalkotást. A teljesség igénye nélkül, néhány múzeum, ahol megnézheted:

 

The Museum of Modern Art - NewYork
Musée National d'Art Moderne - Paris
Triennale Design Museum - Milano
Creative Center - Tokyo
Israel Museum - Jerusalem
Powerhouse Museum - Sydney
Museum für Kunst und Gewerbe - Hamburg
Museum für Angewandte Kunst - Wien

 

Babzsákfotel modern környezetben

 

Ne csak a szemeidet legeltesd

 

De mivel Te ilyen mázlista vagy, nem kell  New York-ba, sem Tokyoba, de még Bécsig sem utaznod, hogy megnézd a világ legkényelmesebb helyét!
Kényelmesen a géped előtt ülve  bebarangolhatod a babzsákfotel webáruházunk minden zugát anélkül, hogy a teremőr rád szólna, hogy "Kérem ne hangoskodjon!" vagy "Legyen szíves megzabolázni szeleburdi gyermekeit!". Nálunk pizsamában, popcornt majszolva is legeltetheted szemeidet a klasszikus és a legmodernebb babzsákfotel formákon, anyagokon.

 

Babzsákfotel a világ legkényelmesebb helye! HuppanjBele.hu

 

Sőt, kívánságodra házhoz szállítjuk, az ország bármely pontjára.
 

És míg a múzeumban mindent a szemnek, semmit a kéznek, addig nálunk bátran bele is huppanhatsz bármelyik babzsákfotelbe!

A bemutatótermünkben végigfészkelődheted az összes babzsákfotelünket. A legkisebbtől a legnagyobbig, mindet kipróbálhatod. Az ülőgumóidnak tetszeni fog, ezt előre borítékolom. :)
Megtapogathatod az összes huzat anyagot, válogathatsz a gyönyörű színek között. És persze örömmel segítünk minden felmerülő kérdésed megválaszolásában.

 

Ha pedig aggaszt ez ügyben a debreceni távolság, bátorítalak arra, hogy válassz magadnak babzsákfotelt itt a weboldalunkon keresztül. A vásárlóink elégedettségi faktora kimagasló, így biztosak vagyunk abban, hogy nem fogsz csalódni!

 

 

 

Lájkold a Facebook oldalunkat, ha további izgalmas sztorikra vagy kíváncsi és szeretnél értesülni az akciókról!

 

* * *

 

Bízom benne, hogy kedvet kaptál a babzsák feelinghez!

 

Ezen az oldalon megtalálod a
11 DOLOG, AMIT TUDNOD KELL BABZSÁKFOTEL VÁSÁRLÁS ELŐTT!
című tanulmányt.

Már több mint 4.724 boldog vásárlónknak jelentett komoly segítséget.
Szerintem Neked is tetszeni fog!
Klikk a képre:

KUPON + 11 dolog, amit tudnod kell babzsákfotel vásárlás előtt – HuppanjBele.hu

... és máris a Tiéd lehet a

11 dolog, amit tudnod kell babzsákfotel vásárlás előtt című INGYENES Tanulmány!

és a

10%-os KUPON!

 

> Kérem a Tanulmányt és a Kupont! <

(Klikk a linkre vagy a képre!)

 

 

* * *

 

 

Szólj hozzá

Minden bejegyzés jóváhagyást igényel

Ezt a webhelyet a reCAPTCHA rendszer védi, és a Google adatvédelmi szabályzata, valamint szolgáltatási feltételei vonatkoznak rá.